Tapahtumatekniikan hankinta voi tuntua haastavalta: muista ottaa nämä asiat huomioon, kun olet hankkimassa tekniikkaa yleisötapahtumaan!
16.3.2025
Jos olet järjestämässä yleisötapahtumaa - varsinkin sellaista, johon tulee artisteja - saattavat hikikarpalot nousta otsalle jo ennen kuin olet ehtinyt ylipäätään miettiä tekniikan hankkimista. Koska et varmaankaan ole tekemässä tuhatpäisen yleisötapahtuman äänentoistoa ja valoja itse, kokosimme blogipostaukseen asiat, jotka on hyvä pitää mielessä silloin, kun tapahtumatekniikan hankinta ja vertailu on edessä.
Tämä blogipostaus on hyvä pohja esimerkiksi tarjouspyynnön laatimiselle ja se on tehty lukuisten toteuttamiemme yleisötapahtumien perusteella. Hyvä tekniikkakumppani auttaa kuitenkin aina täyttämään aukot, joita ei välttämättä ole tullut itsellä mieleen: tämä on kuitenkin pohjimmiltaan koko tekniikan hankkimisen tarkoitus.
Paikka ja aikataulut
Tekniikkatoimittajalle olennaista tietoa on tapahtumapaikka ja ainakin alustava aikataulu siitä, milloin tapahtuman on tarkoitus alkaa ja milloin yleisö pääsee tapahtumaan sisään. Näin saadaan luotua sinulle järjestäjänä tärkeä tieto, eli kuinka paljon ennen tapahtumaa tilan tulee olla varattuna tekniikan rakennusta varten (ja sen jälkeen purkua varten).
Yleisötapahtumassa on usein käytössä isoa tekniikkaa, jonka kasaus vie aikaa. Kun raaka aikataulu tapahtuman kulusta on tiedossa, osaa tekniikkakumppani antaa arvion siitä, miten tekninen kokonaisuus rakentuu. Karkeana nyrkkisääntönä tapahtumat, joissa ohjelma alkaa päivällä, kasataan jo edellisenä päivänä (esim. festivaalit) ja tapahtumat, joissa show lähtee käyntiin illalla, voidaan tulla rakentamaan tapahtumapäivän aamuna (esim. yksittäisen artistin konsertti).
Artistien tekniset riderit
Monessa tapahtumassa rungon koko tekniselle toteutukselle antaa artistit ja heidän toiveensa siitä, millaisella tekniikalla he suostuvat keikan vetämään - eli niin sanottu tekninen rider. Artisteilla on tekniset riderit niin teknisistä kuin luovista syistä. Teknisesti esimerkiksi tapahtuman äänentoiston tulee olla tarpeeksi laadukas ja tarjota riittävä äänenvoimakkuus yleisön koolle. Luovalla puolella voi tulla vastaan erikoislaatuisia ja hyvin yksityiskohtaisia toiveita siitä, mitä esimerkiksi lavalla tulee olla, kuten korokkeita soittimille tai tietynmerkkisiä valoja tietyssä asennossa.
Artistien edustajilta kannattaakin pyytää tekniset riderit hyvissä ajoin ja lähettää nämä tekniselle kumppanille. Näin on helppo luoda pohja tapahtuman tekniikalle ja päättää, halutaanko vain täyttää artistien tekniset toiveet vai rakentaa vielä vaikuttavampaa kokonaisuutta.
Lämppäriesiintyjä
Vaikka koko yleisö onkin tullut paikalle pääesiintyjän takia, ei tule unohtaa lämppäriesiintyjän tarpeita: vaikka lämppäreillä harvemmin on teknisiä ridereita, ovat nämä yleensä pienempiä artisteja tai bändejä, joilla ei välttämättä ole omaa tekniikkaa lainkaan. Siinä missä eturivin artisti saattaa tuoda kuorma-autollisen omaa tekniikkaa lavalle, lämppäriesiintyjä tuo mukanaan usein vain pelkät soittimet. Tällöin tekniikkafirma tarjoaa esiintyjälle tarvittavat mikrofonit, monitorit ja muun tekniikan, jolla yleisö saadaan lämmiteltyä.
Tästä ei kannata ottaa kovin suurta stressiä: vaikka lämppäriä ei olisi vielä edes valittu, saattaa sinulla olla kuitenkin hyvä ajatus siitä, millainen lämppäri tapahtumaan voisi sopia. Kriittisintä tekniikan kannalta on esiintyjän kokoonpano: bändissä on enemmän liikkuvia osia kuin “mies ja kitara” -kombossa. Jos lämppäri on jo tiedossa, sitä parempi!
Yleisön paineaita
Juuri se aita, jota vasten festareilla innokkaimmat fanit hytkyy lavan edustalla. Paineaita saattaa helposti unohtua kaikkien muiden yksityiskohtien sekaan, vaikka sillä onkin tärkeä merkitys turvallisuuden kannalta. Usein paineaidan voi myös saada äänen ja valon toteuttavalta tekniikkakumppanilta, mutta tilanteesta riippuen tämä saattaa myös olla järjestäjän vastuulla. Pienemmissä yleisötapahtumissa paineaitaa ei toki aina tarvita.
Järjestäjän toiveet ja unelmat
Saatat huomata toimiessasi tapahtumatekniikkafirmojen kanssa, että me rakastamme tekniikkaa: tapahtumasi on kuin Lego-paketti, jonka pääsee avaamaan ensimmäistä kertaa. Tekninen toteuttaja saattaakin keskittyä liikaa teknisiin yksityiskohtiin sekä artistin toiveisiin ja sinun toiveet tapahtumasta voivat jäädä kokonaan ajatuksen tasolle.
Jos sinulla on visio, mitä haluat tapahtuman olevan, kerro siitä. Mikäli haluat luoda jotakin uutta tai luoda lähtemättömän vaikutuksen yleisöösi, sanoita syvimmät unelmasi siitä. Toisaalta - jos haluat yksinkertaisesti, että tehdään perustoimiva kokonaisuus, jolla vastataan artistien toiveisiin, sekin on täysin ok (ja todella yleistä!). Tärkeintä on, että tunnet olevasi teknisen toteuttajan kanssa samalla aaltopituudella siitä, millainen lopputulos tulee olemaan.
Lopuksi
Kuten saatoit huomata, tässä postauksessa ei ole mitään teknistä - ei esimerkiksi listausta erilaisista tekniikan osa-alueista tai mikrofonien määristä. Tämä ei mielestämme ole järjestäjän tehtävä. Se, miten paljon sähköä tarvitaan, mitä valoja kattoon ripustetaan tai miten monta roudaria tapahtumaan tarvitaan ei ole sellaisia asioita, joilla järjestäjän tulisi päätään vaivata: tämä on tekniikkakumppanin tehtävä.
Jos olet järjestämässä yleisötapahtumaa ja tarvitset apua tekniikan kanssa, ota yhteyttä! Next Livellä ratkomme vaativia, tuhatpäisien yleisöjen tekniikkakokonaisuuksia pitäen huolen siitä, että sinä, esiintyjät ja ennen kaikkea yleisö ovat tyytyväisiä.
Varaa aika ammattilaisemme kanssa, niin kehitellään teille täydellinen kokonaisuus.